Posedarje

Posedarje je tipično malo mediteransko mjesto, smješteno na obali Novigradskog mora.

Posjedujete li vlastiti brod, skuter ili sl. imate mogućnost uživati u vožnji morem, koju možete obogatiti i skijanjem na vodi, posebno pogodnim zbog mirnoće mora tzv. BONACE. Pored šljunčane plaže Posedarje pruža i pješčanu plažu. Udaljena je svega desetominutnom vožnjom s manjim brodicama ili petominutnom vožnjom automobilom. Pogodna je mlađim kupačima ili početnicima. Zanimljiva je zbog plitkoće, budući da je potrebno preplivati ili prešeteti i do 100m kako bi se došlo do dubine od 1,5m što i daje sigurnost i bezbrižno kupanje.

Mjesto je poznato po proizvodnji “eko” hrane. Posebno je poznato po proizvodnji dalmatinskog pršuta.Za njegovu kvalitetu zaslužna je bura,karakteristična mikro klima planinsko-morskog zraka koja oplemenjuje ovaj proizvod i daje mu posebnu kvalitetu.

Također je poznato po lokalnim specijalitetima,naročito morskim delicijama,školjkarstvu, ribarstvu,proizvodnji djevičanskog maslinovog ulja,rakiji,vinu,suhim smokvama itd. Sve te delicije možete isprobati u restoranima koji su u krugu vašeg smještaja. Time vam nije potrebno nikakvo prijevozno sredstvo osim lagane petominutne šetnje do centra.

Izleti i rekreacija


Posedarje je okruženo nacionalnim parkovima kao i parkovima prirode (PAKLENICA, KORNATI, PLITVIČKA JEZERA, KRKA), slapovima i kanjonom Zrmanje koje je pogodno za rafting, koji su nam nadomak ruke i jedinstvena prilika da pogledate gdje je slavni Vinetu snimao svoje vesterne.
Za one najhrabrije i željne adrenalina, tu je mogućnost skokova s Masleničkog mosta, tzv.”Bungee jumping” koji je udaljen svega 2km.
Mogućnost iznajmljivanja pedalina i brodica za ribolov.

Događanja


Svako ljeto se održava tradicionalna trka magaraca,vikendom se održavaju koncerti dalmatinskih klapa kako i naše posedarske klape “Kontrada”.

Posedarje ima svoje čari i u kasnoj jeseni kad priroda i zrak koji udišemo postaju sve mirniji, kad počinje berba grožđa u rujnu i berba maslina sredinom listopada.
Temperature zraka u Dalmaciji u ovo se doba godine kreću između 20 i 25°C, a more je na ugodnih 22°C do 24°C.

Ugođaj berbe maslina i preradu maslinovog ulja možete i sami osjetiti ako se odlučite za boravak u gore navedenom razdoblju.
I sami smo proizvođači maslinovog ulja i svi zainteresirani mogu kušati taj prirodni dar - Maslinovo ulje od poznatih autohtonih sorti koji potječu iz Hrvatske.

Boravak u rujnu i listopadu pravi je odmor jer nema zamornih vrućina, prometnih kolona i buke s prepunih plaža. Istovremeno, ugostiteljski Vam objekti nude svoje usluge, trajekti i brodovi redovito voze među otocima, a muzeji i galerije, nacionalni parkovi i parkovi prirode otvoreni su za posjete i izlete. U ovo se doba godine ne morate bojati da ćete izgorjeti tijekom sunčanja, a temperatura zraka i mora gotovo su identične pa je kupanje pravi užitak. Ribolovci pak znaju da je to vrijeme lova na lignje i hobotnice. I za kraj još nešto, ne manje važno: cijene smještaja su niže u odnosu na one u srpnju i kolovozu, pa preostaje samo pozvati Vas da odaberete kamo ići i što raditi. Pozivamo Vas stoga da odaberete odgovarajući smještaj iz naše ponude i uživate u toplim jesenskim danima na moru ili prirodi.

PLAŽA, SPORT I ZABAVA

S ugodnom tipčom mediteranskom klimom Posedarje je okruženo s mnoštvom prelijepih uvala uz more u netaknutoj prirodi.
Plaže su šljunčane, stjenovite,mali dio u samom centru je betoniran, a jedna od traženih plaža u Zadarskoj okolici gdje se uvijek traži "krtić mista za odložit šugoman" je pješčana plaža Duha Svetoga.

Vikendima se upravo na toj pješčanoj plaži održavaju razne zabave i noćni život, popraćen živom muzikom uz poznate hrvatske pjevače, ispijanje koktela i mnoštvo drugih zanimljivosti koje posebno privlače one mlađe s viškom adrenalina.

Crkva Duha Svetoga nalazi se na otočiću ispred Posedarja. Potječe iz 15. st.Posedarje na blagdan Duhova slavi dan općine. Blagdan Duhova se tradicionalno obilježava procesijom brodicama do obližnjeg otočića na kojem se pored ranoromanične crkvice Duha Svetoga slavi sv. misa. Njoj prisustvuje veći broj hodočasnika iz čitave okolice. Crkvica Svetog Duha je obnovljena 1974. godine.


KAKO DO NAS

Zrakom (avion):
Zadarska zračna luka Zemunik (ZAD) dobro je povezana sa svim većim gradovima Hrvatske i Europe, koja je od Posedarja udaljena samo dvadesetak minuta vožnje.

Automobilom:
U Posedarje se može doći iz više smjerova, ali državnom autocestom A1 u smjeru ZG-ST najbrže i najkvalitetnije. Silaskom s auto-ceste na izlazu „ Posedarje“ trominutnom vožnjom ste kod nas. Ukoliko dolazite iz smjera Rijeke koristite Jadransku magistralu D-8.

Morem (trajekt):
Ancona – Zadar iz smjera Italije. Putovanje traje 8 sati. Iz Zadra vožnja autobusom do Posedarja traje 15-ak minuta.

Vlakom:
Zagreb – Knin –Zadar

Autobusom:
Zadar je središte sjeverne Dalmacije i dobro je povezan sa svim hrvatskim gradovima i većim europskim središtima.

WAY OF THE CROSS - POSEDARJE